IBD چیست؟

بیماری التهابی روده (IBD) مجموعه شرایطی است که سبب التهاب دستگاه گوارش، به ویژه روده‌ها، می گردد. این قسمت از بدن (روده) مسئول هضم غذا، جذب مواد مغذی و آب است و نهایتاً پاکسازی بدن از مواد زائد (بصورت مدفوع) می‌باشد.

درباره دستگاه گوارش بیشتر بدانیم.

اگرچه علائم اسهال و یبوست در این دو بیماری مشابه هستند، اما علل ایجاد IBD و IBS متفاوت هستند.

IBS  یک اختلال عملکردی است به این معنی که دستگاه گوارش ظاهرا سالم است اما همیشه به درستی کار نمی کند.

IBD یک وضعیت مزمن و پایا است که منجر به التهاب و بعضی اوقات آسیب دیدن ساختار روده ها می شود.

دو نوع عمدهIBD وجود دارد: کولیت اولسراتیو و بیماری کرون. آنها بر بخش های مختلفی از دستگاه گوارش اثر می‌کنند و درنتیجه علائم آنها تفاوت اندکی با یکدیگر دارند.

در ادامه مروری اجمالی بر کولیت اولسراتیو و بیماری کرون داریم:

جدول 1: تفاوت بین کولیت اولسراتیو و بیماری کرون.

  کولیت اولسراتیو (UC) بیماری کرون (CD)
قسمتی از روده که درگیر شده است همیشه رکتوم (مقعد) و کولون (روده بزرگ) درگیر می‌کند. ممکن است هربخشی از دستگاه گوارش، از دهان گرفته تا رکتوم (مقعد) را درگیر کند.
ویژگی ها بخش های درگیر در روده ها کاملا پیوسته و بدون قسمت سالم فیمابین می باشند. قسمت های درگیر شده در روده بین قسمتهای سالم پراکنده می باشند.
  التهاب تنها پوشش داخلی دیواره روده را درگیر می کند. التهاب تمام دیواره روده را درگیر می‌کند.
  فیستول به ندرت رخ می دهد. غالباً باعث بروز فیستول می شود.
 

معمولاً قبل از 30 سالگی آغاز می شود. اما می تواند در هر سنی رخ دهد و برخی افراد تا پنجاه یا شصت سالگی نیز دچار آن نمی شوند.

 

در هر سنی رخ می دهد اما معمولاً در جوانی آغاز می شود.

اکثر افراد مبتلا به بیماری کرون قبل از 30 سالگی تشخیص داده می شوند.

علائم اغلب اسهال راجعه اتفاق می‌افتد. مدفوع ممکن است حاوی مخاط یا خون باشد. اسهال راجعه در اینجا به اندازه کولیت اولسراتیو نیست.
  تقریبا همیشه مدفوع حاوی خون است که برخی اوقات با چشم غیرمسلح هم قابل رویت است. خونریزی به اندازه کولیت اولسراتیو متداول نیست اما ممکن است رخ دهد.
  در کولیت اولسراتیو یبوست ممکن است رخ دهد اما نه به اندازه بیماری کرون. زمانی که سایر علائم بیماری تحت کنترل هستند باز هم ممکن است یبوست رخ دهد.
  درد متغیر شکمی (معده) ؛ شدت و محل درد (محلی که درد احساس می شود) ممکن است تغییر کند. می تواند موجب احساس ناخوشایند در قسمت پایین شکم، بالای لبه فوقانی استخوان لگن شده یا منجر به اسپاسم یا درد دل پیچه‌ای در وسط شکم شود. درد در دوره عود و تشدید بیماری می‌تواند وخیم تر شود. سایر علائم شامل تهوع و استفراغ می باشد. درد شدید تکرار شونده عمدتاً در قسمت تحتانی سمت راست شکم رخ می دهد و معمولاً قبل از رفتن به توالت بروز می کند. تهوع و استفراغ بویژه زمانی رخ می دهد که در دیواره روده آبسه یا سوراخ وجود داشته باشد.
  تب معمولاً به همراه عود و تشدید بیماری وجود خواهد داشت. تب غالباً خفیف است؛ اما تب و دماهای بالا نشانگر شرایط پیچیده تری هستند.
  در بیماران کولیت اولسراتیو با شدت متوسط یا متوسط تا شدید، همیشه کم اشتهایی، کاهش وزن، و کاهش رشد در کودکان رخ نمی دهد. با این حال، ممکن است رشد برخی از کودکان و نوجوانان به علت بیماری محدود شود. کم اشتهایی، کاهش وزن حدود 10 تا 20%. اختلال رشد در کودکان و نوجوانان شایع است.
  مشکلات اجابت مزاج - نیاز مکرر به توالت رفتن. یا زورپیچ (احساس نیاز به توالت رفتن درحالیکه روده خالی است) و همینطور دفع ناکامل مدفوع. مشکل تخلیه روده به‌ویژه در دوره عود و تشدید بیماری.
  زخم در مقعد رخ می‌دهد و به ندرت فیستول هم رخ می دهد. زخم در مقعد و فیستول از علائم اولیه احتمال ابتلا به بیماری کرون می باشند.
  هیچگونه علائم عصبی یا روانپزشکی بروز نمی کند. علائم عصبی یا روانپزشکی می توانند از علائم اولیه بیماری کرون باشند.

 

به این محتویات امتیاز دهید

متوسط (28 votes)

فرم انتقادات و پیشنهادات