سفر
اگر مبتلا به کولیت اولسراتیو یا کرون هستید شاید در مورد سفر کردن نگرانی هایی داشته باشید. شاید نگرانی شما از نشستن برای مدت طولانی در ماشین یا هواپیما یا نحوه رفت و آمد در یک محیط نا آشنا و غذاهای نا آشنا در خارج باشد.
وقتی در دوره بهبودی هستید سفر کردن مشکلی برای شما ایجاد نمی کند. با این وجود اگر بیماری شما عود کرده است باید برای چندین مورد برنامه ریزی کنید؛ چه با اتوبوس به شهر دیگری مسافرت کنید و چه با هواپیما به آنسوی دنیا بروید.
شما علیرغم ابتلا به بیماری التهابی روده چند کار می توانید انجام دهید تا به برنامه سفر شما کمک کند.
برنامه ریزی قبلی
داروها
- آنقدر دارو بردارید تا برای تمام مدت سفر شما کافی باشد . تهیه نسخه در خارج از کشور ممکن است دشوار باشد
- اگر به داروهایی احتیاج دارید که لازم است در یخچال نگهداری شوند آنها را با کیسه یخ ( یخ خشک ) حمل کنید که می توانید قبل از رفتن از داروخانه خریداری کنید
- یک کپی از نسخه تان (شامل نام های ژنریک داروها - زیرا نام های تجاری در کشورهای مختلف تفاوت دارد) - با خود بردارید تا در صورت نیاز از آن استفاده کنید
- داروهایتان را در ظرف اصلی شان نگهداری کنید تا شناسایی آنها راحت باشد
- مقداری داروی بدون نسخه مانند داروهای ضداسهال، ضد اسپاسم، ORS و مسکن با خود بردارید. قبل از خرید یا بردن این داروها با متخصص IBD خود مشورت کنید
- برای همراه بردن دارو های مورد نیاز در یک روز از جعبه دارو استفاده کنید تا همیشه داروها همراهتان باشد
- اگر هوایی سفر می کنید داروهایتان را در کیف دستی تان قرار دهید تا اگر چمدانتان گم شد با مشکل مواجه نشوید. با وجود محدودیت هایی که برای حمل کیف دستی وجود دارد باید نامه ای از پزشک متخصص همراه داشته باشید که در آن قید شده باشد به داروهایتان نیاز دارید. بهتر است موقع رزرو بلیط قوانین مربوط به حمل دارو در کیف دستی را از شرکت هواپیمائی مربوطه سوال نمایید
از طرف پزشک
- نامه ای بگیرید که در آن سابقه بیماری و داروهای مصرفی شما قید شده باشد. اگر مامورین گمرک شما را متوقف کردند یا در صورت بروز مورد اورژانسی این کار مفید واقع خواهد شد. همچنین اگر لازم شد در خارج به پزشک مراجعه کنید نیز این کار بسیار مفید خواهد بود. می توانید ترجمه این اطلاعات به زبان(های) کشور(های) مقصد خود را نیز همراه داشته باشید
- از پزشک خود بخواهید یک برنامه درمانی به شما بدهد تا در صورتی که وضعیت شما در سفر رو به وخامت نهاد از آن استفاده کنید
- شماره تلفن پزشک و بیمه درمانی خود را در کیف خود همراه داشته باشید
حمل و نقل و رفت و آمد
- از قبل بررسی کنید آیا اتوبوس ها و قطارهایی که استفاده می کنید توالت دارند یا خیر. هنگام رزرو بلیط هوایی صندلی کنار راهرو و نزدیک دستشویی را درخواست کنید
- از قبل به شرکت هواپیمایی در مورد وضعیت خود اطلاع دهید تا متناسب با رژیم غذایی شما از شما پذیرایی شود یا خودتان غذا ببرید
- مقداری غذاهای ساده با خود بردارید تا اگر غذاهای محلی مناسب شما نبود بتوانید از آنها استفاده کنید
- در اینترنت جستجو کنید و ببینید آیا اطلاعات محلی یا نکاتی از سایر بیماران می توانید بدست آورید که به درد شما بخورد (موارد زیر را بخوانید)
بازرسی های امنیتی
شاید با افزایش بازرسی های امنیتی در هواپیماها، کشتی ها و حتی راه آهن نگران همراه بردن داروهای خود باشید. باید آمادگی لازم را داشته باشید تا جعبه قرص ها و سایر داروها یا هرگونه وسیله پزشکی دیگر را نشان دهید.
اگر جستجوی بدنی شدید کیسه استوما ( کیسه ای که مدفوع در آن جمع می شود ) و دیگر محافظ های بهداشتی شما حس خواهد شد. نامه ای از پزشک مبنی بر شرح وضعیت شما و داروهایتان و هرگونه وسیله پزشکی مورد استفاده شما به توضیح وضعیت شما کمک می نماید.
از حقوق خود اطلاع داشته باشید تا در صورت نیاز درخواست حضور شخص ذیصلاح را بنمایید.
آیا جایی هست که نباید بروم؟
اگر برنامه سفر به کشورهای در حال توسعه دارید مشورت با متخصص و مشاور دارویی مفید خواهد بود. قبل از تصمیم گیری نهایی در مورد سفر به این مناطق با پزشک متخصص IBD خود مشورت کنید.
حین سفر چه مسائل روزمره ای را باید مد نظر قرار دهم؟
عود بیماری کولیت اولسراتیو یا کرون به این معنی نیست که نمی توانید هتل را ترک کنید اما اگر مقداری برنامه ریزی عملی داشته باشید بهتر است.
محل توالت های عمومی را پیدا کنید. می توانید از اینترنت کمک بگیرید و اگر گوشی هوشمند دارید برخی از این موارد به صورت برنامه برای گوشی ها وجود دارند.
در بعضی کشورها می توانید کارت ویژه "خارج از نوبت" بگیرید که در توالت های عمومی و توالت های معلولین نیازی به ایستادن در صف نخواهید داشت. دستمال توالت و پارچه اضافی همراه خود داشته باشید تا در صورت بروز هر اتفاقی از آن استفاده کنید
واکسیناسیون
مانند هر برنامه سفر دیگر همیشه واکسیناسیون مربوطه را انجام دهید و درمان مالاریا را همراه داشته باشید.
همیشه در وقت مناسب با پزشک خود مشورت کنید (حدود 6-4 هفته قبل از برنامه سفر). اگر قصد دارید از خدمات یک کلینیک جهت آمادگی برای سفر استفاده کنید همیشه در مورد وضعیت خود به پزشک آنجا توضیح دهید. اگر برای IBD تحت درمان هستید بسته به مقصد سفر شما احتمالاً به واکسیناسیون در برابر بیماری های زیر نیز نیاز خواهید داشت:
- تب زرد
- هپاتیت A
- هپاتیت B
- وبا
- هاری
- آنسفالیت مننگوکوکی
- آنسفالیت ژاپنی
- سل
اگر از داروهای استروئیدی، تعدیل کننده های سیستم ایمنی یا درمان های بیولوژیک برای کولیت اولسراتیو یا بیماری کرون خود استفاده می کنید باید از برخی واکسن ها (علیه تب زرد، وبا و سل) پرهیز کنید زیرا این داروها به واکنش بدن در برابر واکسن اثر می گذارند. برای اینکه بدانید چه واکسن هایی برای شما مناسب است همیشه با پزشک خود مشورت کنید.
اگر به جایی دور سفر می کنید - درباره نیاز به تزریق داروی پیشگیری کننده از ترومبوز عمقی رگها (DVT) با پزشک خود مشورت کنید.
مراقب خوراک خود باشید
همیشه مراقب باشید و به آنچه می خورید توجه کنید. موقع آب خوردن بیشتر دقت به خرج دهید و همیشه از آب معدنی (حتی برای مسواک زدن) استفاده کنید و مراقب باشید هنگام دوش گرفتن اتفاقی آب را قورت ندهید. از خوردن سوشی، سبزیجات خام (از جمله سالاد)، بستنی، و یخمک پرهیز کنید. همیشه نوشیدنی بدون یخ بنوشید مگر اینکه یخ با استفاده از آب معدنی تهیه شده باشد.
خوردن سبزیجات و گوشت پخته شده در مکان های تمیز و معتبر ایرادی ندارد اما از خوردن غذا در مکان های عبوری و کنار خیابان خودداری کنید. همیشه قبل از خوردن میوه آن را پوست بکنید.
بیمه مسافرتی
قبل از سفر از کافی بودن پوشش بیمه تان و تحت پوشش بودن مشکلات ناشی از IBD اطمینان حاصل کنید. متأسفانه بسیاری از سیاست های بیمه ای مشکلات ناشی از بیماری های قبلی را پوشش نداده و هزینه آن را پرداخت نمی کنند. بنابراین مطمئن شوید بیمه مسافرتی شما بطور کامل شما را تحت پوشش قرار می دهد. همچنین شاید لازم باشد تأییدیه پزشک را برای سفر اخذ نمایید.