خوردن چند وعده غذایی کوچک در روز عموماً برای افراد مبتلا به IBD سودمند است. وعده های کوچکتر به کاهش فشار وارده بر لوله گوارشی کمک کرده و غذا بهتر هضم می شود.
اگر IBD شما به خوبی مدیریت می شود و این سبک غذا خوردن مناسب شما است مشکلی نیست. با این حال عموماً بهتر است وعده های کوچکتری را به طور منظم مصرف کنید. خوراک روزانه را به 6-5 وعده کوچکتر تقسیم و هر 3-2 ساعت یکبار مصرف کنید. این کار بهتر از خوردن وعده های کم اما حجیم است. وعده های کوچکتر به کاهش فشار وارده بر دستگاه گوارش کمک کرده و غذا بهتر هضم می شود.
غذاهای مایع یا مخلوط در مواقع تشدید علایم بسیار مفید هستند. اگر تاکنون این کار را نکرده اید با پزشکتان یا متخصص تغذیه صحبت کنید تا ببینید چطور می توانید به بهترین نحو یک رژیم غذاهای مخلوط/آبکی را در برنامه خود قرار دهید.
غلات (گندم، برنج، جوی دو سر، برنج، جو) موجود در نان، پاستا، و حبوبات منبعی غنی از انرژی، فیبر، ویتامین ب، و برخی مواد معدنی (مانند آهن، منیزیم و غیره) هستند. مصرف فراورده های غلات خالص عموماً به اکثر افراد توصیه می شود زیرا فیبر، ویتامین و آهن بیشتری در خود دارند. با این حال فراورده های غلات خالص نیز ممکن است حاوی فیبرهای غیر محلول باشند که در افراد مبتلا به IBD و بویژه در دوره عود بیماری می تواند آزار دهنده باشد. در عوض در این دوره از محصولات تصفیه شده استفاده کنید و هر هفته اندک اندک مصرف محصولات غله خالص را اضافه کنید. اگر به مشاوره نیاز داشتید لطفاً با پزشک یا متخصص تغذیه خود صحبت کنید.
اگرچه میوه ها و سبزیجات برای شما خوب هستند اما ممکن است علائم را (بویژه هنگام التهاب روده ها) بدتر کنند. بجای حذف این غذاهای ضروری از رژیم خود، میوه ها و سبزیجات را کاملاً پخته و از خام خوردن آنها اجتناب کنید.
خوردن شیر و فراورده های لبنی را کاهش داده یا قطع کنید. شیر و فراورده های لبنی (شیر، خامه، و پنیر فراوری شده، ماست کم چرب یا پر چرب) می توانند علائم IBD را بدتر کنند. در زمان تشدید علائم باید از آنها پرهیز کرد و سپس طبق تحمل خودتان به تدریج آنها را در رژیم غذایی اضافه کنید.
ماهی ها حاوی آمینو اسیدهای ضروری و یک منبع غنی از پروتئین هستند. پروتئین در دوره عود بیماری و بهبودی می تواند مفید باشد. سعی کنید ماهی های غنی از اسیدهای چرب امگا-3 مانند ماهی سالمون و ماهی تن مصرف کنید.
فرآوره های گوشتی حاوی آمینو اسیدهای ضروری و یک منبع غنی از پروتئین هستند. پروتئین در زمان تشدید بیماری و پس از آن اهمیت ویژه ای دارد. همیشه چربی های مشهود را از گوشت جدا کرده و تکه های های خالص و کم چرب را بردارید.
میزان چربی دریافتی را کاهش دهید - چربی ها می توانند باعث افزایش حرکات روده و ایجاد درد انقباضی شوند. کاهش مصرف روغن، کره، چربی های جامد و کره های گیاهی، خامه و همینطور دسر و بیسکوئیت های مغزدار می تواند به کاهش دریافت چربی کمک کند.
سعی کنید غذاهای تازه تر بخورید. غذاهای فراوری شده علائم IBD را تشدید می کنند.
اگرچه میوه ها و سبزیجات غنی از فیبر برای شما خوب هستند اما ممکن است علائم را (بویژه هنگام التهاب روده ها) بدتر کنند. بجای حذف غذاهای غنی از فیبر و ضروری از رژیم غذایی خود، آنها را بپزید.
مصرف قندهای ساده را کاهش دهید - این مواد در عسل، دسر، کیک، و آب میوه های کنسانتره یافت می شوند. آنها باعث ایجاد یا افزایش احتمال بروز اسهال می شوند.
از مصرف شیرین کننده های مصنوعی پرهیز کنید - به ویژه سوربیتول - زیرا می تواند باعث ایجاد یا افزایش احتمال بروز اسهال شود.
کافئین می تواند باعث ایجاد باد و تشدید علائم IBD شود بنابراین بهتر است از آن پرهیز شود.
نوشیدنی های گازدار می توانند باعث ایجاد باد و تشدید علائم IBD شود بنابراین بهتر است از آن پرهیز شود.
در صورت وجود هرگونه نگرانی در مورد رژیم غذایی تان، همیشه یا یک متخصص تغذیه/رژیم غذایی مجرب صحبت کنید.